Sixstarleadership leiderschap & team-performance

EP5 - Harm, een voorbeeld Militair aan het woord

February 24, 2020

Luister/Kijk en Abonneer je op de podcast via onderstaande kanalen en geef ons 5 sterren! 

Apple-Podcasts.pngApple Spotify.pngSpotify Podbean.pngPodBean Stitcher.pngStitcher YouTube.pngYoutube

 

In aflevering 5 ga ik in gesprek met Harm.

"Niks doe je alleen, ik krijg hem opgespeld en draag hem voor het hele team."

 Harm_Medaille.jpeg

Harm -Een voorbeeld als leider, vakman, instructeur en bovenal een mooi mens.

De gast in deze aflevering is Harm. Harm is actief dienend militair in de rang van Sergeant Majoor. Derhalve laten wij Harm zijn achternaam achterwege.
Harm en ik hebben elkaar leren kennen in 2006, gedurende het opwerk traject voor de Uruzgan missie in 2007. Harm viel mij meteen op. Energiek, vriendelijk, nuchter, natuurlijke leider en hij lag erg goed bij de mensen waar hij mee werkte. En bovenal, hij straalde en had plezier bij wat hij deed. Dat vond ik destijds erg bijzonder en heeft mijzelf ook aan het denken gezet.

Ons team, het Bravo team onder leiding van Erik Brakert is bijzonder.
(Erik medio April ook te gast)
De pelotons waren goed, de groepen presteerde op een hoog niveau, en iedere individuele "PAX", van Soldaat tot Kapitein, heeft binnen 'ons Bravo team" een belangrijke rol gespeeld. En zelfs binnen een dergelijke high performance omgeving, heb je personen die zich onderscheiden. Dit kan zijn door een bepaalde actie en door de invloed die deze persoon heeft op het presteren van de eenheid in zijn geheel. In Harm zijn geval is het beide en voor een actie in 2007 heeft Harm het Bronzen Kruis ontvangen.

Een Bronzen Kruis ontvang je voor moedig en beleidvol optreden. Harm heeft met gevaar voor zijn eigen leven en van zijn groep, besloten om voorwaarts te gaan met zijn voertuig. Doel van deze actie? Het ondersteunen en ontzetten van "mijn" groep, die op dat moment meer dan "druk" was met de Taliban. Dankzij Harm en zijn groep, hebben wij ons kunnen verplaatsten naar een betere locatie. Harm kwam op tijd, we waren omsingeld, Rene, één van de kerels was "kwijt", onze munitie was...Nihil. Dit zijn de momenten waar een beslissing gevolgd door actie het verschil maakt. De kans dat Harm zijn actie erger heeft voorkomen is voor mij een open deur. 

Quotes van Harm in podcast:

"Niks doe je alleen, ik krijg hem opgespeld en draag hem voor het hele team."

"Onder zware omstandigheden, moet je nog eens extra goed zijn voor je personeel."

"Als leider er altijd staan, duidelijk, sterk en het moet helder zijn. Blijf verwoorden wat er is gebeurd en weer moet gebeuren. We zijn een Militaire organisatie, soms hard en moeilijk, we zijn mensen, laat je emoties zien, verwerk ze samen. En we hebben een doel, morgen gaan we weer door."

 

Dit stuk schrijf ik met kippenvel en neemt me weer mee naar toen. Harm en ik hoeven niet te vertellen hoe bijzonder ons weerzien was. Sinds 2008 hadden we elkaar niet meer gezien, er volgde een mooi gesprek en op een gegeven moment dachten we, shit, laten we de microfoon en camera maar eens aanzetten:).

Zoals Harm het zegt: "Die band die wij hebben als team, gaat niet meer lek."

Harm bedankt voor je leiderschap op de momenten dat het nodig was en veel succes en plezier in El Paso 🙏.

 

Sergeant Majoor Harm:
✅#Militair ✅#Leider ✅#Inspiratiebron ✅#Voorbeeld ✅#Leiderschap

✅#Nuchter ✅#Mooimens ✅#Sixstarleadership

Harm_in_Uruzgan.jpeg 

 

 

 

 

 

 

 

 

Harm_met_Minister_Bijleveld.jpeg 

 

 

 

 

 

 

Meer info over Harm
Harm zit niet op social media. Heb je een vraag voor Harm of wil je wat met hem delen? Stuur mij dan een persoonlijk berichtje of reageer openbaar op de diverse kanalen. Ik zal zorgen dat de reacties en vragen bij Harm komen.

Onder het media artikel vanuit Defensie waar Harm zijn onderscheiding ontvangt.

https://www.defensie.nl/onderwerpen/onderscheidingen/dapperheidsonderscheidingen/dapperheidsonderscheidingen-juli-2019/sergeant-majoor-harm-en-sergeant-der-eerste-klasse-arjen

 

Vind je het een leuke en inspirerende Podcast? Deel en like hem dan op de diverse social media kanalen en laat een review achter op het kanaal waar jij Podcast beluistert.

Ontvang automatisch een email als er een nieuwe Podcast online komt door je in te schrijven voor Sixstarleadership Updates.

 

Luister/Kijk en Abonneer je op de podcast via onderstaande kanalen en geef ons 5 sterren! 

Apple-Podcasts.pngApple Spotify.pngSpotify Podbean.pngPodBean Stitcher.pngStitcher YouTube.pngYoutube

 

Play this podcast on Podbean App